نگهداری و بسته بندی پیاز - قسمت اول
اهمیت غذایی
پیاز به صورت خام در تهیه سالاد و همچنین در تهیه غذاهای مختلف و سوپ استفاده و باعث خوش طعم شدن غذا می گردد . برگهای سبز آن در پختن غذا و یا مانند سایر سبزیها به صورت خام و گاهی به صورت ادویه و چاشنی در تهیه غذا و یا با سرکه به صورت ترشی استفاده می شود . در ذائقه ایرانی پیاز ،یکی از مواد و ارکان اصلی در تهیه غذا می باشد. در خارج از ایران نیز، پیاز را به صورت خام درتهیه سالاد و به صورت پخته در تهیه سوپ و غذا و همچنین ترشی مصرف می کنند .
برگهای متورم پیاز که قسمت حجیم آن را تشکیل می دهد ، دارای مقدار زیادی اینولین می باشد. اینولین نوعی نشاسته است که بر اثر تجزیه در بدن به فروکتوز و مقدار کمی گلوکز تبدیل می شود . در 100 گرم پیاز 87% آب ، 11% کربوهیدرات ، 2/1 % پروتئین ، 4/0 % املاح کانی ، 6/0% ترکیبات فیبری وجود دارد و دارای ویتامینهای دسته B و ویتامین C و ویتامین A می باشد . عناصر کلسیم ، فسفر ، پتاسیم ، منیزیم و آهن نیز در پیاز به وفور یافت می گردد .
مزه و طعم و تندی پیاز مربوط به روغنی به نام آلیل پروپیل دی سولفاید است که به نوع شرایط آب و هوایی محیط کشت بستگی خواهد داشت . پیاز و سایر گونه های جنس Allium( بخصوص سیر) ، دارای ترکیبات امینواسید قابل حلی در آب به نام آلین Alin است . آلین توسط آنزیم آلیناز Allinaz به آلیسین تبدیل شده که ترکیبات آلیسین Allicin خاصیت ضد باکتریایی داشته و باعث استفاده پیاز به عنوان یک داروی آنتی بیوتیک در درمان سرما خوردگی، می گردند . تحقیقات گسترده در آمریکا نشان داده اند که با خوردن پیاز خام بسیاری از بیماریهای قلبی قابل درمان می باشد . اخیرا نیز دانشمندان آمریکایی به ترکیباتی از مواد موجود در پیاز پی برده اند که ضد سکته مغزی می باشد .
پیاز از جمله محصولاتی است که در شرایط مناسب می توان برای مدت زیادی پس از برداشت در انبار نگهداری گردد.
برداشت پیاز
نحوه و شرایط برداشت تاثیر زیادی بر ماندگاری پیاز خواهد داشت و نکاتی که در زمان برداشت باید رعایت شود عبارتند از:
- رنگ اکثر برگهای هوایی بوته پیاز زرد شده و پژمرده و درحال افتادن باشد.
- گردن پیاز نرم بوده باشد و به گونه ای بریده شود که پس از خشک شدن طول آن حداکثر 4 سانتی متر باشد.
- زمان مناسب برداشت و گردآوری پیاز ، پیش از شروع باران های فصلی است.
- مقدار ماده خشک و تندی پیاز با رسیده تر شدن آن رو به افزایش رفته که منجر به ماندگاری طولانی تر میگردد.
- باید برداشت پیاز در هوای خنک انجام گردد.
- برداشت پیاز پس از باران حساسیت آن را به بیماری های بعد از برداشت افزایش خواهد داد.
نکات مهم برای نگهداری از پیاز
- برای نگه داری طولانی مدت از پیاز نوع تند آن به جهت مدت زمان ذخیره سازی بیشتر ، بهترمی باشد.
- در صورتی که پوست روی پیاز خشک نشده باشد، بدون جدا کردن آن ، برای مدت دو الی چهار هفته در فضایی با تهویه مناسب قرار داده تا پوست روی پیاز به طور کامل خشک گردد.
- محیط نگهداری پیازها می بایست خشک ، تاریک(به دور از نور آفتاب) ، متعادل و خنک باشد. به این معنا که پیازها نباید در یخچال نگه داری گردند.
- کیسه پیاز را می توان در انباری که خشک و خنک بوده و مانع نفوذ نور خورشید به آن می شود برای مدت طولانی ذخیره گردند.